Já a dorty
Jmenuji se Alena a jsem z Havířova.
Peču pro své nejbližší, rodinu, kamarády. Je to můj velký koníček a moc mně to baví.
Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti.
Více informací o všech dortech, třeba z čeho jsou vyrobené, najdete právě na mé Facebookové stránce DORTY HAVÍŘOV.
Děkuji za Vaší přízeň a za kliknutí na TO SE MI LÍBÍ :-)
Beruška Elišce.jpg

DORT JE KORUNOU NA KAŽDÉ OSLAVĚ

zážitkový let.jpg
E-mail
Heslo
Dort nás provází od našeho narození po celý život jako krásný a chutný dárek. Je symbolem našich narozenin a máme z něj radost. Dnešní dorty jsou jiné. Dorty našich babiček a zřejmě i maminek byly většinou krémové a ozdobené několika růžičkami. Dneska je samozřejmě můžeme mít také, ale moderní trend zasáhl i do této oblasti a dorty si můžete koupit jaké chcete. Potažené marcipánem, fondánem, domácí hmotou, šlehačkové atd. Jsou zdobené květinami, které vypadají jako živé, figurkami z pohádek, prostě vším na co si člověk vzpomene. Základem dortu je korpus z piškotového těsta a může být vanilkový, kakaový, ořechový. Krémy odlehčené pudinkem, želatinou v různých příchutích od vanilky, přes ovocné po cappucino a spoustu dalších. Když vybíráte dort, myslete na své nejbližší co můžou a co naopak nesmí. Je spousta alergií a to je potom velké zklamání. Věřím, že zde najdete inspiraci..
Korpusy
Vanilkový korpus průměr 24 cm

6 vajec
240 g cukr krystal
240 g polohrubé mouky
3 PL horké vody
3 PL oleje
 
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do něho za stálého šlehání přidáváme po lžících polovinu cukru.
Stále šleháme a přidáváme po jednom žloutky a zbytek cukru. Dále po lžících olej a horkou vodu. Do našlehané lehounké hmoty lehce vařečkou nebo metličkou vmícháme po troškách mouku.
Těsto nalijeme do formy vymazané a vysypané hrubou moukou nebo vystříkané olejem ve spreji. Já dávám pro snadnější vyklopení na dno formy kolečko pečícího papíru.  
Pečeme na konvenční pečení – z vrchu i ze spodu na 180 st. asi 50 minut. Záleží na troubě.

Korpus je hotový, když do něj píchneme špejlí a ta je po vytáhnutí čistá a suchá. 


 
Kakaový korpus průměr 24 cm
6 vajec
240 g cukr krystal
210 g polohrubé mouky + 30 g kakaa
1 ČL prášku do pečiva
3 PL horké vody
3 PL oleje
 
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do něho za stálého šlehání přidáváme po lžících polovinu cukru.
Stále šleháme a přidáváme po jednom žloutky a zbytek cukru. Dále po lžících olej a horkou vodu. Do našlehané lehounké hmoty lehce vařečkou nebo metličkou vmícháme po troškách mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do formy vymazané a vysypané hrubou moukou nebo vystříkané olejem ve spreji.
Já dávám pro snadnější vyklopení na dno formy kolečko pečícího papíru.  
Pečeme na konvenční pečení – z vrchu i ze spodu na 180 st. asi 50 minut. Záleží na troubě. Korpus je hotový, když do něj píchneme špejlí a ta je po vytáhnutí čistá a suchá. 
Ořechový korpus průměr 26 cm
8 vejce
350 g cukru moučka
400 g polohrubé mouky
200 g ořechy
1 prášek do pečiva
240 ml vody
 
Vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou do bohaté pěny, k tomu jemně přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletými ořechy, nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z 8 bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
Pečeme při 180 stupních asi 55 minut. Záleží na troubě. Korpus je hotový, když do něj píchneme špejlí a ta je po vytáhnutí čistá a suchá.
Mramorový korpus 24 cm
6 vajec
240 g cukr krystal
240 g polohrubé mouky
1 ČL prášku do pečiva
3 PL horké vody
3 PL oleje
 
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do něho za stálého šlehání přidáváme po lžících polovinu cukru.
Stále šleháme a přidáváme po jednom žloutky a zbytek cukru. Dále po lžících olej a horkou vodu. Do našlehané lehounké hmoty lehce vařečkou nebo metličkou vmícháme po troškách mouku. Těsto si rozdělíme na 1/3 + 2/3. Do jedné třetiny lehce vmícháme 1 PL kakaa.
Těsto dáváme do formy vymazané a vysypané hrubou moukou nebo vystříkané olejem ve spreji po lžících – 2 světlé těsto, 1 kakaové těsto. Dáváme do středu formy a pořád na sebe. Samo se rozlije do formy a po upečení tvoří krásný mramor.
Já dávám pro snadnější vyklopení na dno formy kolečko pečícího papíru.  
Pečeme na konvenční pečení – z vrchu i ze spodu na 180 st. asi 50 minut. Záleží na troubě. Korpus je hotový, když do něj píchneme špejlí a ta je po vytáhnutí čistá a suchá.
Děkuji, že jste si udělali čas na návštěvu mého webu a věřím, že se přijdete podívat znovu a načerpat další inspiraci. Těším se na Vás.

Pokud budete mít nějaký dotaz, tak mi prosím napište zprávu s e-mailovým nebo telefonickým kontaktem na Vás a já Vám ráda odpovím.

Prosím, NEPIŠTE do diskuze žádosti o dorty. Děkuji a přeji hodně krásných dortíků. Alena
Moji drazí přátelé všeho sladkého.
Jelikož nebudu k dispozici do 22.11.2017, tak se omlouvám, že nebudu pravidelně reagovat na Vaše zprávy.
Děkuji a budu se na Vás těšit v prosinci.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one