Já a dorty
Jmenuji se Alena a jsem z Havířova.
Peču pro své nejbližší, rodinu, kamarády. Je to můj velký koníček a moc mně to baví.
Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti.
Více informací o všech dortech, třeba z čeho jsou vyrobené, najdete právě na mé Facebookové stránce DORTY HAVÍŘOV.
Děkuji za Vaší přízeň a za kliknutí na TO SE MI LÍBÍ :-)
Beruška Elišce.jpg

DORT JE KORUNOU NA KAŽDÉ OSLAVĚ

zážitkový let.jpg
E-mail
Heslo
Dort nás provází od našeho narození po celý život jako krásný a chutný dárek. Je symbolem našich narozenin a máme z něj radost. Dnešní dorty jsou jiné. Dorty našich babiček a zřejmě i maminek byly většinou krémové a ozdobené několika růžičkami. Dneska je samozřejmě můžeme mít také, ale moderní trend zasáhl i do této oblasti a dorty si můžete koupit jaké chcete. Potažené marcipánem, fondánem, domácí hmotou, šlehačkové atd. Jsou zdobené květinami, které vypadají jako živé, figurkami z pohádek, prostě vším na co si člověk vzpomene. Základem dortu je korpus z piškotového těsta a může být vanilkový, kakaový, ořechový. Krémy odlehčené pudinkem, želatinou v různých příchutích od vanilky, přes ovocné po cappucino a spoustu dalších. Když vybíráte dort, myslete na své nejbližší co můžou a co naopak nesmí. Je spousta alergií a to je potom velké zklamání. Věřím, že zde najdete inspiraci..
Vanilkový krém

350 ml mléka
100 g cukru krupice
1 vanilkový pudink
250 g másla
vanilkové aroma
rum

Do mléka dáme cukr a uvaříme pudink. Přikryjeme potravinářskou fólii a necháme dobře vychladnout. 
Máslo ušleháme v robotu a po lžičkách přidáváme studený pudink. Dochutíme vanilkovým aroma a rumem, který během šlehání přikapáváme po troškách.
Toto množství je na jeden plát dortu velikosti 26 cm.


Čokoládový vařený krém

300 ml šlehačky
300 g cukru
100 g kakaa
1 žloutek
500 g másla
100 g ztuženého tuku

Ve šlehačce rozmícháme žloutek a dáme vařit. Za stálého mícháni přidáváme cukr smíchaný s kakaem. Ke konci přidáme 100% tuk a necháme provařit. Necháme vychladnout - nejlépe do druhého dne. 
V robotu vyšleháme máslo a po lžících přidáváme čokoládovou hmotu.
Toto množství je na celý korpus 26 cm.


Ovocný krém

1 konzerva libovolného ovoce
voda na doplnění do 350 ml
80-100 g cukru krystal
1 pudink - vanilkový nebo takový, jaké máme ovoce
250 g másla

Rozmixujeme obsah konzervovaného ovoce a odměříme 350 ml. Pokud máme málo, doplníme vodou. Přidáme cukr a uvaříme pudink. 

Přikryjeme potravinářskou fólii a necháme dobře vychladnout. 
Máslo ušleháme v robotu a po lžičkách přidáváme studený pudink.
Toto množství je na jeden plát dortu velikosti 26 cm.


Mascarpone krém

1 Mascarpone 
1 šlehačka - nejlepší je 40 %
cukr, vanilkový cukr
citronová šťáva

Šlehačku ušleháme do tuha, vyšleháme Mascarpone s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou (vše podle chuti). 
Šlehačku jemně vmícháme do Mascarpone.
Nejlepší je s čerstvým nebo mraženým ovocem. 
Toto množství je na 1 plát dortu 26 cm a ještě vám zbude jako dezert.



 
Děkuji, že jste si udělali čas na návštěvu mého webu a věřím, že se přijdete podívat znovu a načerpat další inspiraci. Těším se na Vás.

Pokud budete mít nějaký dotaz, tak mi prosím napište zprávu s e-mailovým nebo telefonickým kontaktem na Vás a já Vám ráda odpovím.

Prosím, NEPIŠTE do diskuze žádosti o dorty. Děkuji a přeji hodně krásných dortíků. Alena
Moji drazí přátelé všeho sladkého.
Jelikož nebudu k dispozici do 22.11.2017, tak se omlouvám, že nebudu pravidelně reagovat na Vaše zprávy.
Děkuji a budu se na Vás těšit v prosinci.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one